Deze curry was een hit in ons huis. Ik vond het een mooie manier om herfstgroenten op een andere manier klaar te maken dan gewoonlijk. Het is een vegetarisch recept.
Wij aten het met gekookte rijst, verse koriander en een theelepeltje sambal manis.
De verse gember en kurkuma had ik uit een pakket 'overblijvers' van de AH. De kurkuma had ik destijds in blokjes ingevroren omdat ik niet wist wat ik ermee moest. Invriezen werkt goed en ik kon de blokjes uit de vriezer vrijwel gelijk snijden. Je kunt ook kurkumapoeder gebruiken. De gember zou ik wel vers doen..
Wij aten er met zijn vieren twee dagen van. Wij zijn redelijk grote eters.
Ingrediënten:
- 1 oranje pompoen (zo'n standaard pompoen), minimaal eentje van 1200 gram. Geen kleintje. Geschild, ontdaan van pitten en in blokjes gesneden.
- 500 gram zoete aardappels. Geschild gewogen. Geschild en in blokjes gesneden.
- 500 gram diepvrieserwten
- 150 gram uien. Gepeld gewogen.
- 1 theelepels sambal manis (naar smaak, maar iets van pit moet er wel in vind ik. Je kunt aan het einde van de kooktijd proeven. Wil je meer pit, dan voeg je nog een theelepel sambal toe)
- 5 cm verse gember, geschild en in blokjes.
- 3 teentje knoflook. Gepeld en in blokjes
- 3 cm verse kurkuma. Geschild en in blokjes of 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/4 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel zout
- Olie (ik gebruik zonnebloemolie hiervoor)
- 400 ml kokosmelk
- 500 ml water (of bouillon, naar smaak)
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
Hoe maak je curry met pompoen en zoete aardappel:
- Snij de pompoen doormidden en daarna in plakken van 1 cm dik. Gooi het draderige binnenste deel met de pitten weg. Schil de plakken en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm.
- Schil de zoete aardappel en snijd ook deze in blokjes van ongeveer 1 cm.
- Snijd de ui in blokjes en schil / pel knoflook, kurkuma en gember. Snijd ook deze in blokjes.
- Doe de uien, sambal manis, gember, knoflook, kurkuma, korianderpoeder, kaneelpoeder en zout in bij elkaar en pureer dit met een staafmixer tot een brei.
- Bak de kruidenbrei al roerend een minuut op middelhoog vuur in een scheut (zonnebloem) olie.
- Doe een scheut kokosmelk bij de kruidenbrei en roer dit goed door elkaar. Voeg na een minuutje de rest van de kokosmelk toe, terwijl je blijft roeren.
- Voeg 500 ml water, pompoen en zoete aardappel toe en roer alles goed door elkaar.
- Breng het gerecht aan de kook en zet het vuur laag. Controleer na 30 minuten of het al bijna gaar is. als dit zo is, voeg dan de diepvrieserwten toe. Breng alles weer aan de kook. en zet het vuur weer laag.
- Check na 10 minuten of alles gaar is. Als dit zo is, voeg dan de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door elkaar en warm alles nog even goed door.
- Dien de curry op met rijst, verse korander, sambal (manis) en desgewenst wat limoen.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten