Ik probeer meer groenten bij de lunch te eten, maar soms is dat best lastig. Zeker als ik een paar dagen lunch mee moet nemen. In de praktijk blijken salades on the go niet mijn ding. Je moet ze van tevoren klaar maken en het opeten is een wat rommelig gebeuren.
Na enig gepuzzel besloot ik te gaan experimenteren met spreads. Thuis eet ik al graag in de oven geroosterde groenten op brood. Vooral de combinatie pompoen en zoete aardappel is een favoriet.
Dit heb ik als basis genomen voor een spread. De hoeveelheden zijn enigszins uit de losse pols. Voel je vrij om te experimenteren. Geslaagde aanpassingen en andere combinaties hoor ik graag!
Wij vinden deze spread in ieder geval heel erg lekker.
![]() |
Vegan groentenspread van pompoen en zoete aardappel NB: de lepel op de foto is een theelepel. |
Van deze hoeveelheid groenten hou je een minder over dan je zou verwachten, al kun je er denk ik wel 10 AH tapenadebakjes mee vullen. Als ik de kosten van energie en groenten (uit de aanbieding) bij elkaar optel, dan kom ik op zo'n 4 euro aan kosten. Voor dat bedrag heb je aardig wat spread. En omdat het vrij gecomprimeerd is, eet je met deze spread dus best wel wat groenten weg.
Ingrediënten vegan groentenspread van pompoen en zoete aardappel:
- 3/4 oranje pompoen (eentje die zwaarder is dan 1200 gram)
- 4 medium zoete aardappels
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- Een scheut zonnebloemolie
- Wat oregano (theelepel?), klein beetje tijm (halve theelepel schat ik)
- Zout en peper naar smaak. Niet te zuinig.
- een panbodem zonnebloempitten
- Verwarm de oven voor op 200 - 220 graden.
- Snijd de pompoen doormidden en daarna in plakken van een centimeter dik. Op die manier kun je met een mesje makkelijk de zachte draderige binnenkant eruit snijden en je kunt hem makkelijker schillen. Schil de zoete aardappel.
Snijd de zoete aardappel en de pompoen in blokjes van 1 - 2 cm. - Snij de ui in plakken. Laat de knoflookteentjes in hun schil.
- Hussel de groenten (ook de knoflook) door elkaar met een scheut olie en gooi ze op een bakplaat (bakpapier hoeft niet).
- Doe de bakplaat in de oven en check ze na 15 en 20 minuten. Schep ze even om.
- Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een pan met dikke bodem, zónder olie toe te voegen. Ze branden snel aan, dus vuur niet te hoog, regelmatig omroeren en goed in de gaten houden.
- Doe de gare groenten in een pan of kom. Vis de knoflooktenen eruit, knip ze open en knijp de prut bij de rest van de groenten. Voeg kruiden, zout en peper naar smaak toe en voeg de zonnebloempitten toe. Doe er nog een beetje zonnebloemolie bij.
- Zet de staafmixer hierop en pureer het geheel.
- Laat afkoelen en doe in een bakje.
- Eet smakelijk!
Hallo nancy wij hebben je spread gemaakt hij was echt heel lekker!!
BeantwoordenVerwijderenGroetjed Sam-en