De bonen hebben wel een tijd nodig om gaar te worden. Het helpt als je ze eerder op de dag schoonmaakt en in stukken snijdt. Bij het bereiden van de maaltijd is het handig om dan eerst de bonen klaar te maken. Terwijl de boontjes gaar stoven kun je ondertussen de rest van de maaltijd klaarmaken.
Ingrediƫnten
1 grote ui in stukjes gesneden
5 tot 7 ons sperziebonen of snijbonen. Schoongemaakt en in stukken gesneden.
1 tot 2 rijpe tomaten
olijfolie
Wat suiker, zout en peper
Hoe maak je Griekse sperziebonen?
- Bak de ui in olijfolie (niet te zuinig zijn) op middelhoog vuur glazig.
- Voeg nog een scheut olijfolie toe en doe de schoongemaakte (uitgelekte) boontjes erbij. Schep ze om en om, totdat alle boontjes met een dun laagje olie bedekt zijn.
- Verdeel de bonen gelijkmatig over de pan.
- Temper het vuur, leg plakken tomaat op de boontes en bestrooi het geheel met wat zout, peper en suiker.
- Roer de boel hierna NIET om. Doe het deksel erop en laat de boel op zacht vuur garen in het eigen vocht in combinatie met de olie. Je houdt het deksel vanaf nu op de pan. Er wordt dus ook niet meer geroerd. Shud wel met enige regelmaat de pan even heen en weer.
- Na ongeveer 45 minuten zachtjes stoven (soms langer) is het gerecht klaar. Proef een boontje. Je weet het als hij goed is. De boontjes zijn dan zacht en smaakvol.
Eet dit gerecht met risotto of rijst met een verse salade, wat feta en eventueel iets van gehakt of stoofvlees (al heb je met de boontjes in principe al een goede vleesvervanger als je er rijst bij eet).
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten