zondag 27 september 2020

Makkelijk glutenvrij brood: Iers sodabrood



De laatste tijd eet zoon weer meer brood en ben ik dus weer glutenvrije broodrecepten aan het uittesten. 

Deze keer maakte ik een Iers brood met baking soda. Het brood was makkelijk te maken, met een beperkte hoeveelheid ingrediënten en het was zowaar nog kneedbaar ook (dat is met glutenvrije broodrecepten namelijk vaak niet zo).

Zoon was er erg mee in zijn sas en we moesten allemaal een stukje proeven. Ik vond het brood erg lekker. Alles bij elkaar is het zeker een herhaalrecept. 

Ingrediënten / benodigdheden:

  • Bakpapier
  • 2 eetlepels chiazaad, 10 minuutjes geweekt in 6 eetlepels warm water.
  • 250 gram boekweitmeel
  • 250 gram rijstmeel
  • 5 gram psylliumvezels
  • 1 theelepel baking soda
  • Zout naar smaak
  • 2 eetlepels olie
  • 400 gram yoghurt
  • 2 eetlepels azijn
  • sesamzaadjes en zonnebloempitjes naar smaak.

Werkwijze:

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden
  2. Chiazaad weken in het warme water.
  3. Meng boekweitmeel, rijstmeel, psylliumvezels, baking soda, zout en eventueel wat sesamzaadjes door elkaar.
  4. Meng in een andere kom de yoghurt met de olie, de azijn en het chiazaad-mengsel.
  5. Doe de natte ingrediënten bij het meelmengsel en meng alles door elkaar met een houten lepel en je handen (wat meel toevoegen als het te nat is). Kneed het brood nog even goed door. 
  6. Vorm er een rond brood van en leg dit op een vel bakpapier op de bakplaat. 
  7. Smeer het brood dun in met yoghurt en strooi er zaadjes en / of pitten overheen. 
  8. Snijdt het brood kruislings diep in met een mes. 
  9. Zet de oventemperatuur op 180 graden en bak het brood ongeveer 35-40 minuten. Keer hem eventueel aan het einde van de baktijd nog even om. 
  10. Laat het brood op een rooster afkoelen onder een schone theedoek. 
  11. Eet en geniet (sneden brood invriezen is mogelijk). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten