Wat is Farinata
Farinata is een Italiaans gerecht. Het is een soort ongerezen brood van kikkererwtenmeel. Farinata is van zichzelf glutenvrij, wat naar mijn mening vaak de beste recepten zijn. Het recept is overigens niet alleen glutenvrij, het bevat sowieso nauwelijks ingrediƫnten, dus ook geen andere allergenen zoals ei, noten of lactose.
Het enige nadeel van dit recept is misschien dat er bij mij altijd zeer hardnekkige bakresten in het bakblik achterblijven. Ik zou dit gerecht dus ook niet maken in iets met een anti-aanbaklaag.
Het is een plat brood. Maak het in een grote plattevorm (ik gebruik een blik van ongeveer 20 x 30 cm, maar een ronde vorm kan ook). Het beslag moet minstens vier uur rusten. Dit maakt het een fijn recept om de avond van tevoren al klaar te zetten.
Hier wordt de Farinata gegeten als glutenvrij brood. Zoon belegd het gewoon met broodbeleg. Persoonlijk vind ik het lekkerder met een salade en / of soep.
Ingrediƫnten:
- 200 gram kikkererwtenmeel
- 600 ml water
- 4 eetlepels olijfolie
- Kruiden als rozemarijn of oregano
- Zout en peper naar smaak
Hoe maak je farinata:
- Doe het kikkererwtenmeel in een kom.
- Roer hier de peper en zout doorheen.
- Meng nu al roerend beetje bij beetje het water erdoor, tot je een beslag hebt zonder klontjes.
- Laat dit beslag minstens vier uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 200 - 220 graden.
- Vet een bakblik in.
- Roer het beslag goed door en doe er de olijfolie en de kruiden doorheen.
- Schenk het beslag in het bakblik.
- Bak het geheel 30-40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
- Laat de farinata eerst zo'n 10-15 minuten staan in het bakblik. Laat het daarna verder afkoelen op een rooster.
Variant:
Als variant kun je 100 gram havermeel toevoegen (gewoon even wat havermout fijnmalen in de keukenmachine). Voeg dan ook 100 ml extra water toe. De rest van het recept blijft gelijk.
Dank je wel voor het delen :)
BeantwoordenVerwijderenIk kwam erachter dat dit lijkt op een recept wat ik wel eens maak maar heb dat nooit bedacht als 'brood'. Ook ik eet dit liever met een smeersel dan met beleg. Het recept wat ik wel eens maak lijkt er op en is als volgt:
175 gr kikkererwtenmeel
500 ml water
1 tl zout
Ca. 30 gr peterselie
2,5 dl olijfolie
Zeef het meel met het zout in eem steelpan. Klop het water erdoor tot een luchtig mengsel. Roer peterselie erdoor. Breng het aan de kook en blijf kloppen. Ca 2 min. Nadat het kookpunt is bereikt wordt het mengsel dik en kan het gaan spatten.
Blijf een minuut boven het vuur kloppen en schenk daarna het op een ingevette bakplaat. Strijk het vlak tot een laag van ca. 1 cm. Markeer 12 vierkanten en maak daarna diagonale lijnen zodat er 24 driehoeken ontstaan.
Wacht 10 min.
Giet olijfolie in een grote koekenpan of steelpan met dikke bodem en verhit tot 190 graden. Bak steeds een aantal driehoeken tegelijk ca. 2 min per kant, laat ze uitlekken op keukenpapier.
Ik eet dit meestal met tzatziki.
Jouw recept is iets minder vet, lijkt me gezonder:)
Bedankt voor het recept! Het brood is minder vet inderdaad, maar dit klinkt ook erg lekker :-)
Verwijderenhttps://annemieksmijmeringen.blogspot.com/2018/01/mijmering-5-maak-zelf-pizza-met-een.html
BeantwoordenVerwijderenDit nog ter aanvulling op je blog. Ik vind dit een lekkere pizzabodem!
Dank je wel voor het recept! Laat ik nou toevallig nog een grote zak gedroogde bonen hebben liggen...
Verwijderen