zondag 24 mei 2020

Notenkoekjes glutenvrij en lactosevrij


Dit recept heb ik nu een aantal keer gemaakt. De koekjes doen me qua smaak aan evergreens denken alleen dan lekkerder en vrijwel zonder suiker (er zit 1 zakje vanillesuiker in). Ook geven ze meer voldoening. Er is geen knagende behoefte om meer - meer - meer van die dingen te eten (hoewel ze verslavend lekker zijn).

De koekjes zijn heel makkelijk te maken en de kinderen (en ik!) zijn er dol op. Echt een aanrader als je gezond wilt bakken of als je net begint met glutenvrij bakken.

Ingredienten notenkoekjes
200 gram gemengde noten, fijngemalen
2 eieren
100 gram havermeel (fijngemalen havermout)
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
75 gram rozijnen

Hoe maak je suikervrije notenkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Maal de noten zeer fijn, tot je een soort licht klonterig, korrelig mengsel hebt. 
  • Klop de eieren los en giet ze bij de noten. Meng het geheel goed door elkaar met de mixer. 
  • Meng havermeel, zout en vanillesuiker door elkaar en schep het met een lepel door het notenmengsel tot alles goed verdeeld is. 
  • Doe de rozijnen erbij en kneed alles goed door elkaar. 
  • Vet de bakplaat in met olie of leg er bakpapier op. 
  • Maak balletjes ter grootte van een walnoot en druk die plat in je handen, maar maak de doeken niet superdun (denk qua dikte aan die koekjes met chocoladestukjes erin.... Voor degenen die deze niet kennen: die zijn iets dunner dan 1 cm). 
  • Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten heel lichtbruin. Als je ze rechtstreeks op de bakplaat bakt, dan hebben ze de neiging om snel aan te bakken. Houd dit in de gaten. Soms moeten ze er net een minuutje (of 2) eerder uit. 
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster. 

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk aLeen de rozijnen waren wel een beetje aangebrand dat gaat erg snel maar voor de rest echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inmiddels heb ik een variant gemaakt, waarbij ik de rozijnen week in een klein beetje kokend water, waarna ik ze pureer met de staafmixer. Dit voorkomt aanbranden :-)

      Verwijderen
  2. Ze waren erg lekker maar er moet wel wat suiker in als je geen rozijnen hebt! maar erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen