Dus besloot ik verschillende recepten te combineren tot een Italiaanse bollen-brood. De broden waren een succes, daarom deel ik het recept gelijk maar hier.
De hoeveelheden zijn voor 1 brood.
Ingredienten:
450 gram volkoren meel50 gram wit bloem
7-8 gram zout
7-8 gram gist
25 gram olijfolie
Ongeveer 320 ml lauwwarm water
Theelepel oregano (met kop)
Theelepel basilicum (met kop)
Eventueel: theelepel knoflookpoeder
Beetje peper
Eventueel: zonnebloempitjes
Verdere benodigdheden:
- Mengkom
- Mixer met kneedhaken
- Natte, schone theedoek
- Bakblik
Hoe maak je Italiaanse bollen - brood?
- Meng bloem en meel met het zout.
- Maak een kuiltje iets uit het midden en strooi daar de gist in met een scheut van het lauwwarme water.
- Maak nog een kuiltje op een andere plek en doe daar de olijfolie in.
- Laat de kom tien minuutjes staan zodat het gist actief kan worden.
- Roer het gistmengsel door het omliggende meel, Voeg kruiden en de rest van het water toe en meng de boel goed door elkaar. Ik gebruik hiervoor een electrische mixer met kneeghaken, maar alles wat de boel door elkaar mengt is prima.
- Als het mengsel vermengd is, kneed dan het deeg verder met de hand (of, als je een Kitchenaid hebt of zoiets, dan kneed je daar mee verder).
- Kneed een minuut of tien, totdat het deeg goed soepel is.
- Bol het brood op, smeer je handen in met olijfolie en smeer de bol ermee in.
- Leg het deeg in een kom onder een natte theedoek en zet weg op een warme plek.
- Laat het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld tot verdriedubbeld is.
- Pak dan het deeg, vouw het een paar keer dubbel en duw het plat. Vorm het deeg zo dat het in de vorm past. Bol het hierbij een beetje op. Wil je er pitjes op doen, maak het brood met je handen dan een beetje vochtig en druk de pitjes erop. Je kunt ook pitjes in het bakblik strooien en het deeg erop leggen.
- Laat het deeg nog eens 1-2 uur rijzen, of zolang tot het brood flink gerezen is (tot dubbele / driedubbele hoogte).
- Verwarm de oven op 220 graden en zet een rooster in het midden van de oven en een rooster vlak boven de onderkant.
- Plaats een ovenschaal met kokend water op het onderste rooster. Plaats het brood op het rooster daarboven.
- Bak de broden ongeveer 30 minuten.
- Laat het brood na het bakken een paar minuutjes staan voor je ze lost. Soms is brood aan de onderzijde nog iets te zacht naar mijn zin. Dan is het lekker om het brood zonder blik nog even ondersteboven op het rooster in de oven te leggen (deur dicht, temperatuur uit). Het water haal ik er dan uit.
Lekker met een beetje roomboter, maar ook met kaas of bij tomatensoep....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten