Het recept gaat ervan uit dat de peulvruchten al gekookt zijn. Bonen en kikkererwten moet je natuurlijk eerst een nachtje voorweken voordat je ze kookt.
Wij gebruikten zwarte bonen en maakten een dubbele portie van deze bonenburgers. We aten ze bij rijst met chinees gebakken groenten en bij patat uit de oven met salade. Het hele gezin vond ze erg lekker. Een sausje hoort er wel bij.
Ingredienten voor 4 personen:
- 250 gram gare bonen, kikkererwten of linzen.
- 1 ui in grove stukken
- 40 gram havermout
- 1 eetlepel specerijen. Ik gebruikte gehaktkruiden (want die had ik nog en ik weet nooit wat ik met dergelijke mengsels moet), maar je zou ook kunnen gaan voor een orientaals mengsel (oregano met tijm) of chilipoeder als je van pittig houdt.
- Zout en peper
- 1 ei
- Olie om in te bakken
Hoe maak je eenvoudige bonenburgers:
- Doe alle ingredienten (behalve de olie) in de keukenmachine en maal de boel met de pulseerknop. Let op: het mengel moet grove stukjes houden. Dat geeft de burgers namelijk een lekkere bite.
- Zet het mengsel even in de koelkast
- Vorm met natte handen burgers (je kunt de boel ook rul bakken. Sla deze stap dan over).
- Zet de burgers in de koelkast om op te stijven (een uurtje tot een dag). Het bleef bij mij een beetje een kleffe prut, maar dat kwam met het bakken helemaal goed. Wil de burgers niet gelijk bakken en opeten: vries ze dan in. Je kunt ze vanuit de vriezer gelijk bakken.
- Verhit olie in een koekenpan en bak de burgers in middelhoog vuur bruin. Als ze aan de ene kant bruin zijn, voorzichtig omdraaien. Als je het mengsel rul wilt bakken, verhit dan de olie, leg het mengsel erin. Wacht tot er een korst op gebakken zit en roer de boel daarna pas om.
- Lekker met ketchup, gebakken uiringen, salade of wat je zelf maar lekker vind bij burgers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten