zaterdag 2 april 2016

vegaburgers : betaalbaar en lekker

Zelfgemaakte vegaburgers zijn even wat werk om te maken, maar dan heb je ook wat.
Deze zijn smakelijk, stukken goedkoper dan die dingen uit de winkel en makkelijk in te vriezen. Voor een paar euro heb je een stapel vegetarische burgers op voorraad, die je vanuit de vriezer gelijk kunt opbakken in de pan.



Deze variant is met gedroogde kikkererwten, die ik eerst weekte (24 uur) en kookte (een ruim uur). tot ze gaar waren. 

Een goede basis voor veggieburgers
Ik gebruikte iets meer dan een pond gedroogde kikkererwten en kreeg hiermee uiteindelijk een paar porties burgers (voor drie personen). 

Voor het gemak ga ik uit van het gewicht van gekookte kikkererwten. 

Wil je dit gerecht 100 % glutenvrij hebben, check dan de soyasaus en neem glutenvrije havermout. 

Oh ja: er is één min... je krijgt er vieze handen van. Voor mij een reden om deze burgers gelijk in grote hoeveelheid te maken (twee keer dit recept), om er maar even klaar mee te zijn. 

Ingrediënten

800 gram gekookte kikkererwten
1 middelgroot blik mais (zo'n 250 gram), uitgelekt
1 ui, fijngesneden
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel kerriepoeder
70 gram havermout + extra havermout om de burgers in te wentelen. 
flinke kneep ketchup of flinke kneep soyasaus 
1 ei (om de boel te binden, waarschijnlijk kan deze ook weggelaten worden).
Als je soyasaus gebruikt: eventueel een handje (of meer...) sesamzaad
zout / peper
Olijfolie

Hoe maak je vegetarische burgers?

  • Doe de kikkererwten, mais, fijngesneden ui, komijnpoeder, kerriepoeder, havermout en ketchup of soyasaus, peper en zout in een kom.
  • Zet de staafmixer erop. Pureer de massa tot deze voor ongeveer 3/4 fijngemalen is. Voeg zonodig nog wat vocht toe (water) of wat havermout als de massa te vochtig is. Je wilt een stevige, goed te vormen massa. 
  • Voeg nu de sesamzaad toe als je dit wilt gebruiken. 
  • Meng de boel nog even extra door elkaar met een lepel. 
  • Proef en breng zo nodig nog verder op smaak met zout en peper. 
  • Zet de massa desgewenst een half uurtje in de koelkast om op te laten stijven (dit maakt het iets makkelijker om burgers te vormen). 
  • Strooi de overige havermout op een bord
  • Vorm burgers van het mengsel en druk ze aan beide kanten in de havermout en leg ze op een bord. 
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten een paar minuten op middelhoog vuur.
  • Vries het overschot in. Doe dit door de burgers los van elkaar op een bord of snijplank te leggen en ze zo te laten bevriezen. Daarna kunnen de burgers in bakjes of zakjes worden bewaard per portie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten