zondag 19 mei 2013

Banketbakkersroom zelf maken

Dit recept komt uit een kookboekje van bijna 80 jaar oud: 'Wij bakken zelf' heet het en het staat vol met al die echt Nederlandse bakrecepten. 

Banketbakkersroom
Een van de dingen die erin staan en die ik dit weekeinde voor het eerst heb gemaakt is banketbakkersroom. Daarbij bleek dat banketbakkersroom, niet van room gemaakt wordt, maar van melk met nog wat ingredienten en dat het helemaal niet moeilijk te maken is. 

Ik mengde de banketbakkersroom met cacao, een stevige hand in rum gewelde rozijntjes en nog een scheutje rum, maar gewoon zo is de 'room' ook lekker. 


Ik maakte 1/3 van onderstaande hoeveelheid. Dit smeerde ik in zijn geheel op en tussen een biscuittaart.

In dit recept gebruik je alleen de eierdooiers. Kijk bij mijn recept voor brosse kokosmakronen als niet weet wat je met de eiwitten moet doen, die koekjes zijn uitzonderlijk lekker.

Nodig voor banketbakkersroom:
1 liter melk
6 eierdooiers
1 stokje vanille (of wat essence of vanillesuiker)
100 gram suiker
100 gram bloem

Hoe maak je banketbakkersroom?
  • Als je een vanillestokje gebruikt, laat deze dan geruime tijd in de melk trekken. 
  • De essence of vanillesuiker heeft geen tijd nodig om in de melk te trekken. 
  • Roer de eierdooiers met de suiker, de bloem en een beetje melk tot een dik vloeibare massa. 
  • Voeg dan de melk al roerend scheut voor scheut toe terwijl je blijft roeren. 
  • Je krijgt dan een dunne, gele massa. Doe deze in een pan.
  • Verwarm de massa al roerend op middelhoog vuur. 
  • Laat de vla even doorkoken (blijven roeren!). Je ziet de vla dik worden. 
  • Giet de dikke vla in een platte schaal, roer ze even door en bestrijk de bovenkant van de vla met een stukje boter om vliesvorming te voorkomen. (snij een stukje boter af, neem dat in de hand en strijk hiermee over de vla). 
  • Laat de vla goed afkoelen en gebruik ze pas daarna als vulling en dergelijke. 
  • Eventueel kun je als smaakmakers nog toevoegen:
    Koffieextract (na het koken toevoegen).
    Cacaopoeder (60-80 gram per liter room - met eventueel nog wat extra suiker), aan de droge ingredienten toevoegen.
    Essences of likeuren: na het koken, liefst na een korte koeling (vlak voorgebruik). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten