| Chocolade, rum, bananen-biscuittaart |
| Biscuittaart |
Omdat de taart zelf vrij droog is, moet de vulling enige 'sappigheid' hebben. Jam, banketbakkersroom, slagroom en vers fruit zijn ingredienten die goed samengaan met deze taart. Leef je vooral uit. (ik hoor graag de varianten!)
Basisrecept:
Ingredienten
3 eieren
150 gram suiker
100 gram bloem, gezeefd
20 gram maizena, gezeefd
Geraspte schil van 1 biologische citroen (of sinaasappel).
Wat boter en poedersuiker
Werkwijze biscuittaart:
- Roer de eieren met de suiker tot een zeer luchtig beslag. Hiervoor moet je lang kloppen. Mij bevalt het 't beste om dit met de keukenmachine te doen, zodat je ondertussen de andere ingredienten klaar kunt zetten. Met de keukenmachine klop ik ongeveer 15-20 minuten. Met de hand zul je 20-30 minuten moeten kloppen vermoed ik.
- Vet ondertussen de bakvorm dun in met boter en bestuif deze met poedersuiker.
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Voeg de gezeefde bloem, maizena en citroenschil bij de eiermassa en schep het geheel kort om tot de bloem is opgenomen.
- Giet het beslag in de ingevette en bestoven bakvorm.
- Bak het geheel 45 minuten. Houd hierbij de taart goed in de gaten: de taart mag slechts licht kleuren. Als de taart te snel / te donker kleurt, dan houdt dit het rijzen en garen tegen. Als de oven te laag staat, dan ontstaat er een holte in het midden.
- Laat de taart na het bakken afkoelen in de vorm en behandel de taart voorzichtig. Deze is kwetsbaar.
- Bak je 1 taart die je doorsnijd, til dan de doorgesneden helft met 2 grote snijmessen op en zet deze voorzichtig apart. Doe dit ook bij het terugplaatsen.
Hieronder 2 varianten die ik zelf heb getest en goed bevonden. Persoonlijk denk ik dat je met vers fruit (aardbeien!) en slagroom met misschien nog wat jam ook een hele lekkere taart krijgt. Hou in de gaten dat je vulling voldoende vocht moet bevatten omdat de taart zelf vrij droog is. Veel plezier met alle eigen variaties. Ik hoor ze graag!
Variatie 1: Jamtaart met banaan en slagroom
Nodig: goede jam, 1-2 bananen in plakjes en 1 kuipje slagroom
Besmeer de bovenzijde van het onderste deel dik met jam. Leg het bovenste deel van de taart erop en bestrijk ook dit deel met jam. Leg hierop plakjes banaan (bijvoorbeeld in een rondje langs de buitenrand en dan nog wat in het midden). Spuit hierop toefjes slagroom.
Variatie 2: Chocolade-rumtaart met banketbakkersroom, banaan en jam.
(zie bovenste foto)
Nodig: goede jam, 1 banaan in plakjes, 1/3 portie banketbakkersroom met cacao, 1 klein kuipje slagroom, rozijnen en wat rum.
Nodig: goede jam, 1 banaan in plakjes, 1/3 portie banketbakkersroom met cacao, 1 klein kuipje slagroom, rozijnen en wat rum.
Week een flinke hand rozijnen in wat rum. Dit heeft even een uurtje de tijd nodig (of langer) om de smaak van de rum goed in de rozijnen te laten trekken. Het weken van de rozijnen en het maken van de banketbakkersroom kun je mooi doen als de biscuittaart in de oven staat.
Meng vervolgens de geweekte rozijnen door de banketbakkersroom. Eventueel met nog een extra scheutje rum (let op: de banketbakkersroom moet niet te dun worden dus niet teveel uitschieten met die rum)
Smeer de onderste helft in met jam en een ruime helft van de banketbakkersroom. Leg de tweede helft erop. Smeer de bovenzijde in met banketbakkersroom. Schik hierop de plakjes banaan en spuit tot slot toefjes slagroom op het geheel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten