zaterdag 24 maart 2012

Bodemverrijking met bokashi

In het groeiproces van squarefeet gardening ben ik deze winter tot de conclusie gekomen dat er eigen gemaakte compost en vloeibare meststof moest komen. 

Daarom heb ik sinds welgeteld 1 dag een bokashi emmer. 


Bokashi komt uit japan en staat voor "goed gefermenteerd organisch materiaal". 

De werkwijze is eenvoudig: je doet je keukenafval in laagjes in een (al dan niet daarvoor speciaal ontworpen) emmer en wisselt die laagjes af met een beetje bokashi starter. In die starter zitten micro-organismen die ervoor zorgen dat de voedselresten fermenteren. Als de emmer vol is laat je hem nog 2 weken staan (zonder te openen). Daarna graaf je de inhoud van de emmer in, in de grond. De voedselresten lijken nauwelijks verandert van aanzicht, maar zijn dan binnen een paar weken omgezet tot vruchtbare compost.

Een bijproduct van deze methode is het vocht wat je aftapt tijdens het fermentatieproces. Verdunt in een verhouding van 1:100 kun je dit aan je planten geven als voedingsmiddel. 

Het geheel zou niet moeten gaan stinken, maar alleen een licht zurige lucht moeten verspreiden (indien de emmer open is). De starter ruikt inderdaad ook een beetje typisch zurig, maar niet vies. 


Voordelen van bokashi:
  • Je kunt het eerste deel van het proces gewoon in je keuken doen.
  • Je kunt niet alleen rauwe groenteresten, maar ook afval zoals brood, gekookte etensresten en sinaasappelschillen op deze manier verwerken tot compost. Oftewel: (vrijwel) alles wat je anders in de groene kliko zou gooien. Hier blijft volgens mij alleen het (biologisch afbreekbare) kattengrit over om in de groene klikko te gooien.
  • Je maakt je eigen vloeibare voedingsmiddel voor je kamerplanten en groenten in potten.
  • De omzetting van keukenafval naar vruchtbare compost gaat veel sneller dan de traditionele manier van composteren. 
  • Je hebt geen composthoop nodig, mocht je er toch nog eentje aanhouden voor het tuinafval, dan kan het af en toe toevoegen van de inhoud van de bokashi emmer aan de composthoop het composteerproces versnellen.
Nadelen:
  • De emmers passen niet in een keukenkastje (of bij mij in ieder geval niet) en er moet ook een plekje worden gevonden voor de starter.
  • Het is een nieuw systeem waar je even aan moet wennen. 
  • Na het fermentatieproces in de emmer moet je de resten begraven. Daar moet dan wel plek voor zijn.
  • Zowel starter als de emmers kosten geld. Hier kostten de speciale emmers (2 stuks) samen 60 euro. 2 kg starter kost 6,60. Volgens mijn berekeningen en informatie op internet zou ik met 2k starter tussen de 4 en 6,5 maanden moeten kunnen doen.

    Zowel emmer als starter kun je in principe wel zelf maken. Dat maakt de kosten een stuk lager. Voor het zelf maken van starter: google op: "make bokashi bran" en google voor  het zelf maken van de emmers op:"make bokashi bucket".
Fermenteren is iets anders dan rotten (wat je doet met composteren). Rotten betekent dat de cellen van voedingsmiddelen volledig verteren door verbinding met zuurstof. Daarom is rotten een vorm van oxideren. Fermenteren is een vorm van chemische omzetting onder invloed van enzymen of schimmels, waardoor de eigenschappen van het voedingsmiddel veranderen. Fermentatie gebeurt onder zuurstofarme omstandigheden. 

4 opmerkingen:

  1. Gefeliciteers Nans,
    Dit zouden meer mensen moeten doen.
    Als je nu ook wat wilt met de rest van de spullen uit je moestuin en tuin, dan kun je Effectieve Micro-organismen kopen met kleimineralen en schelpen en dat door je verse tuinreststoffen mengen, onder een stuk plastic en na zes tot acht weken is ook die bodemverbeteraar klaar.

    Groeten
    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor de tip!

    Ik ga eerst 'ns aan de slag met de compostbak die ik van m'n broer krijg ;-)
    Als het goed is moet af en toe een toevoeging van de inhoud van de bokashi emmer ook dat compostproces versnellen.

    Ik streef ernaar om aan het einde van dit jaar een nutteloze (want altijd lege) groene klikko te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb zaterdag bij de kringloop twee bokashi emmers gekocht voor twee euro om mijn wederom twee square foot gardens te voeden en ik ben benieuwd naar je bevindingen......

      Verwijderen
    2. goeie deal zeg! Ik ben zeer tevreden met het bodemverbeterende aspect van d bokashi. De in de tuin gestortte inhoud van de emmer zorgt indetdaad voor mooie zwarte aarde. Verder doen wij erg lang met de starter die je moet gebruiken: toch wel een jaar met een zak.

      met het vocht wat uit de emmer komt en wat je 1 op 100 moet verdunnen om als plantenvoedsel te gebruiken, kan ik niet zoveel. ik merk niet of het werkt ja dan nee.


      Heb je je bokashi emmers al in gebruik?

      Verwijderen