woensdag 14 december 2016

Gehaktballetjes in tomatensaus

Dit recept heb ik al heel vaak gemaakt. Het draaien van de gehaktballetjes is even wat werk, maar het is het waard. Werkelijk iedereen reageert enthousiast op dit gerecht. Ik combineer deze gehaktballetjes het liefste met pasta en een grote frisse salade (denk aan sla, rucola, tomaatjes en gebakken champignons).

Het enige echte nadeel is dat ze altijd zo op zijn.

Kleine gehaktballetjes voor in de tomatensaus

Ingrediƫnten:

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram gehakt
  • twee teentjes knoflook
  • peper, zout naar smaak
  • Goede scheut ketchup
  • 1 theelepel milde paprikakruiden
  • Wat peterselie en / of oregano.
  • Voldoende bloem (of rijstmeel in geval van glutenvrij) om de boel goed hanteerbaar te maken. 

Voor de saus:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 1/2 - 2/3  fles tomatenpassata
  • scheut bouillon (ongeveer 1,5 dl)
  • Laurierblaadje

Hoe maak je gehaktballetjes  in tomatensaus?

  • Meng alle ingrediĆ«nten voor het gehakt en vorm er kleine balletjes van ter grootte van een walnoot. Leg deze apart. 
  • Maak ondertussen in een andere, wijde pan de saus. Hiervoor bak je eerst de ui glazig op middelhoog vuur. 
  • Daarna voeg je de teentjes knoflook uit de pers toe. Je bakt deze kort mee. 
  • Giet de tomatenpassata bij het uimengsel en verdun het iets met de bouillon. 
  • Doe het laurierblaadje erbij en laat de saus met het deksel op de pan langzaam warm worden. 
  • Ondertussen bak je in een koekenpan alle gehaktballetjes rondom bruin. 
  • Leg de gehaktballetjes in de tomatensaus en stoof ze gaar. 

Heerlijk met pasta, rijst en risotto.
Als groenten kun je denken aan spinazie of een frisse salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten