vrijdag 15 april 2016

Verrukkelijke Joodse koekjes : Kichelach

Deze koekjes doen me denken aan lange vingers, maar dan net even anders (vooral minder zoet). Qua smaak zitten ze tussen hartig en zoet in. Volgens mij zou je deze koekjes zelfs nog wel bij wijn of bier kunnen serveren, maar voor de zoete trek zijn ze ook erg lekker.

Ik denk dat zowel kinderen als volwassenen ze verrukkelijk zullen vinden én... ze zijn nog makkelijk te maken ook.

Je kunt ze bewaren in een afgesloten bus. Ik vond ze echter het lekkerst op de dag zelf. Let wel even op met het bakken: deze koekjes rijzen iets (ik had dit zelf niet verwacht, omdat er geen rijsmiddel in zit). 

Kichelach : lekkere Joodse koekjes


De koekjes zijn wel lactosevrij, maar niet glutenvrij.

Ingrediënten:

3 eieren
3 eetlepels plantaardige olie
beetje zout
2 eetlepels suiker
300 gram bloem

Hoe maak je Kichelach?

  • Verwam de oven voor op 275 graden, met je bakblik er al in (je red het bij een standaard formaat inbouwoven krap aan met één bakblik. Is je oven niet zo groot, gebruik dan twee bakblikken). 
  • Klop de eieren met de olie, zout en twee theelepels van de suiker. tot een schuimige massa. 
  • Voeg dan de bloem in delen toe. Let op: in het begin gaat dit prima met de mixer, als de massa dikker wordt gaat het echter op een soort stopverf lijken. Het is dan beter om de rest van de bloem even met een lepel door het beslag heen te mengen en dan met de hand verder te kneden. 
  • Blijf kneden tot je een soepele, nauwelijks plakkende deegbal hebt. 
  • Verdeel het deeg in twee delen. 
  • Bestuif het aanrecht met bloem en rol beide deegballen uit tot een dikte van ongeveer 0,4 - 0,5 cm. Het deeg moet makkelijk loskomen van het aanrecht. 
  • Strooi de rest van de suiker over het deeg en rol dit er lichtjes in met de deegroller. 
  • Snij het deeg met een scherp mes in vierkantjes (of wat daarop lijkt)
  • Haal de hete bakplaten uit de oven en smeer ze in met olie.
  • Leg de vierkantjes er snel op en plaats het bakblik terug in de oven. 
  • Bak de koekjes 8 tot 10 minuten (hou ze goed in de gaten!)  tot ze licht goudbruin zijn. 
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten