zaterdag 22 juni 2013

Pasta met romige tomatensaus en rucolapesto

Onze mini-moestuin inspireert tot het uitproberen van nieuwe recepten. Het zit zo: op dit moment hebben we een raapstelen en rucola- overschot (dat lukt dus zelfs met een moestuintje van 2-3 m2). En dus eten we dagelijks hetzij rucola, hetzij raapstelen in de een of andere vorm. Om wel te blijven genieten van deze groenten haal ik alles uit de kast qua recepten en worden verrassende variaties uitgeprobeert.

Vandaag dus een pastasaus met rucolapesto. En mensen mensen... wat hebben wij grandioos gesmuld vandaag. Het geheel was bepaald culinair te noemen.

Het recept is eigenlijk teveel voor 2 personen, maar let op: wij bleven terug lopen naar de keuken voor nog een portie. Van de rucolapesto hou je over, maar dat is helemaal niet erg, want ook erg lekker op de boterham.

Ingredienten:
Rucolapesto
45 gram rucola, gewassen en uitgelekt
20 gram basilicum
60 gram pijnboompitjes
60 gram parmezaanse kaas (wij gebruikten gewoon belegen kaas - ook erg lekker)
1 dl olie
sap van een halve citroen
Wat suiker naar smaak
Peper en zout naar smaak

Pasta
275 gram (volkoren) penne
Scheut olijfolie
1 middelgrote ui, gesnippert
2 teentjes knoflook, fijngesneden of uitgeperst
1 groen pepertje, ontdaan van zaadjes en fijngesneden
6-7 middelgrote tomaten
Eventueel nog een scheutje passata
Wat verse basilicum, verse thijm en laurierblad samengebonden of in een kruidenei
1 bekertje creme fraiche
Eventueel 1-2 ons gehakt of tartaar

Werkwijze:
Pesto

  • Zet water op voor de pasta en maak de pesto terwijl het water aan de kook raakt.
  • Hak de rucola met de basilicum eerst wat fijner in de keukenmachine.
  • Gooi daarna de fijngehakte blaadjes met de andere droge ingredienten en de citroensap in de blender en maal de boel zeer fijn.
  • Voeg dan de olie toe en meng het geheel tot een egale, smeuige massa.
  • Schep de knalgroene massa in een bakje en zet apart.

Verder met de pasta:

  • Doe het kokende water in een ruime pan, strooi er zout in.
  • Doe de penne erbij, samen met een klein scheutje olijfolie tegen het kleven. Roer de boel om en breng het water weer aan de kook.
  • Verwarm wat olijfolie in een ruime pan.
  • Bak hierin de ui met de knoflook en het pepertje, tot de ui goed zacht is.
  • Was ondertussen de tomaten en gooi deze in hun geheel in de keukenmachine en maal ze fijn.
  • Doe de gepureerde tomaten en eventueel nog een scheut passata bij de uien. Doe er gelijk de kruiden bij.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes zo'n 20 minuten borrelen.
  • Ondertussen is de pasta al gaar. Stort de pasta in een vergiet en laat ze uitlekken.
  • Bak ondertussen het gehak of de tartaar als je dit toe wilt voegen.
  • Als het vlees gaar is, vis dan de kruiden uit de tomatensaus.
  • Voeg vlees en pasta toe aan de tomatensaus.
  • Schep de creme fraiche erdoor.
  • Warm het geheel nog even door.
  • Schep dan de pasta op de borden en garneer met een desertlepel rucolapesto.
Eet smakelijk!




Pasta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten