woensdag 12 juni 2013

Luchtige chocoladecake

Dit is weer een recept uit m'n bakboekje uit 1935: 'Wij bakken zelf' van mevrouw R. Lotgering-Hillebrand.

En mensen, mensen wat een resultaat weer... 
Eigenlijk is dit de eerste cake ever, waar ik volledig tevreden over ben. 
Mochten jullie dit bakboekje tweedehands tegenkomen: het is echt een absolute aanrader voor de bakkers onder jullie. Ik zag dat het voor een paar luttele euro's te koop is op internet

Ik stam zelf uit een gezin van matige cakebakkers. Bij mijn moeder lukten ze nooit erg goed en zij was degene die mij heeft geleerd hoe je cakes bakt. Mijn cakes rezen nooit mooi. Ze waren wel goed van smaak, maar te compact naar mijn zin.

De cake die ik dit weekeinde bakte is heel luchtig met een licht krokante bovenkant. Het enige nadeel is, dat waar ik me gewoonlijk goed in kan houden, er direct al 3 plakken cake op waren voordat hij was afgekoeld.

Verder heb ik zelf in dit recept cakemix gebruikt in plaats van bloem, met nog een extra theelepel bakpoeder omdat de mix over de datum was en het rijsmiddel dan niet altijd goed meer werkt. In het oorspronkelijke recept wordt bloem gebruikt. Ik ga ervan uit dat dat hetzelfde resultaat geeft.

Voor de luchtigheid moet er lang gemixt worden. Persoonlijk doe ik dat het liefste met de keukenmachine.

In het receptenboekje wordt gemeld dat het om een mooie, goed gerezen, luchtige cake te kunnen maken belangrijk is dat je
a- langdurig mixt om voldoende lucht in het beslag te krijgen
b- een oven hebt die een zeer gelijkmatige warmte afgeeft.

Aangezien in mijn oven nog nooit een cake gelukt is en de oven via de deur warmte lekt, ben ik er vanuit gegaan dat deze geen gelijkmatige warmte geeft. Volgens mijn bakboekje moet ik de de cake dan een beetje extra helpen. Dit kan op de volgende wijzen:
- Het zo glad mogelijk uitvoeren van de vorm met beboterd vetvrij papier
- Het gebruiken van een deksel op het cakeblik.

Ik gebruikte een 'deksel' van aluminiumfolie en volgde voor de zekerheid ook de andere tip op.

Ingredienten:
150 gram roomboter, in stukjes gesneden
3 eieren
150 gram suiker
150 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels cacao
Citroenrasp, van 1 onbespoten citroen
Scheutje melk

Hoe maak je chocoladecake?
  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Beplak je bakblik met vetvrij papier en vet dit in met wat boter
  • Spoel de mengkom om met goed heet water en doe hierin de boter
  • Mix de boter tot room
  • Voeg dan al mixende stuk voor stuk de eieren toe, afgewisseld met wat suiker.
  • Mix dit geheel een poos (15-30 minuten)  tot het goed luchtig is.
  • Zeef ondertussen de bloem, bakpoeder en de cacao.
  • Voeg dit in beetjes toe.
  • Voeg zo nodig (was hier nodig) nog scheutje (s) melk toe om tot een luchtige chocolademousse achtige substantie te komen.
  • Schenk het smeuiige beslag in de bakvorm en dek het geheel af met een stuk aluminiumfolie
  • Bak de cake afgedekt in het midden van de oven tot zij uitgerezen is. Volgens het recept duurt dit een ruim half uur, bij mij duurde het een uur.
  • Haal vervolgens het folie van de vorm en laat de cake nog een poosje bakken op 160 graden.  (volgens recept een half uur, ik heb heb haar er na 15 minuten eruit gehaald). Je kunt testen of de cake gaar is door er een breinaald in te steken. Komt deze er droog uit, dan is ze gaar, anders moet de cake nog even.
  • Haal voorzichtig de cake uit de vorm en laat haar afkoelen.

3 opmerkingen:

  1. Het klassieke recept is 50 gram op 1 ei, 3 dus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 3 eieren inderdaad. Bedankt voor je opmerking: ik heb gelijk het recept aangepast. Zonder eieren zal de cake wel niet erg luchtig worden...

    BeantwoordenVerwijderen