zaterdag 23 maart 2013

Goed weer voor pruimentaart (2)

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=24b8258de8&view=att&th=13d9853625278d70&attid=0.1&disp=inline&realattid=1430320504500125696-1&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_La8uKhLdlQsHYDeEgEO9Q&sadet=1364065349175&sads=B9_aQ-_MfkfgXxX5qlaGkFCNAP4&sadssc=1Er staat al een ander recept voor pruimentaart op mijn blog, maar deze is ook zeker de moeite waard. Waar de andere taart een meer compacte, vlaaiachtige structuur heeft, heeft deze taart een luchtige cake-structuur.

Misschien een wat vreemde tijd voor pruimentaart, zeker met die sneeuw en zo, maar ik kocht een berg Chileense pruimen op de markt voor een eurootje. Nou konden die pruimen zich natuurlijk helemaal niet meten met de pruimen die ik hier 's zomers van mijn eigen pruimenboom haal en dus vond ik ze niet lekker genoeg om zo te eten. 

Ik stoofde de pruimen in een pannetje wat zoeter en zachter met een klein beetje water en een beetje suiker. Als je gewoon goed rijp zomerfruit gebruikt (pruimen, maar volgens mij kun je deze taart ook goed maken met ontpitte kersten) dan hoeft dat natuurlijk niet. 

Gebruik een bakvorm van ongeveer 22 centimeter. 

Ingredienten:
3 eieren
150 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille essence
250 gram bloem (gezeefd)
1 1/2 theelepel bakpoeder
120 ml melk
150 gram gesmolten roomboter
circa 8-9 ons rijpe pruimen, ontpit (en ik heb ze ook ontveld). 
Extra boter om in te vetten en eventueel wat suiker om de taart mee te bestrooien. 

Hoe maak je pruimentaart?
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet de bakvorm in. 
  • Klop de eieren met de suiker en de vanille tot een schuimig en luchtig geheel. (minimaal 5-10 minuten kloppen met mixer of keukenmachine).
  • Schep dan voorzichtig de bloem en de bakpoeder er doorheen (niet meer kloppen!).
  • Roer hierna voorzichtig de gesmolten boter en de melk erdoor. 
  • Giet een dun laagje in het ingevette bakblik
  • Leg hier een laag pruimen op (niet aansluitend op elkaar, er moet steeds wat deeg tussen zitten). 
  • Giet de rest van het deeg over de pruimen heen.
  • Leg bovenop nog een laag pruimen en druk ze lichtjes in het beslag. 
  • Strooi naar wens nog wat suiker over het beslag. 
  • Bak de taart een uur op de middelste richel. 
  • Leg een stuk aluminiumfolie boven op de taart als deze te donker wordt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten