maandag 11 februari 2013

Vegaburgers / Falafel burgers

Let op! Dit is geen recept voor echte falafels. Die maak je namelijk van rauwe, geweekte kikkerwten en ik heb de kikkererwten in dit recept gekookt.

Wel gebruikte ik dezelfde kruiden als bij falafel.

Geweekte kikkererwten voor vegaburgers
 Ingredienten:
500 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
2 uien in vieren
2 knoflookteentjes, fijngesneden
80 gram havermout (geen instant)
3 theelepels gemalen komijn
1 1/2 theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel paprikapoeder
zout en versgemalen peper
1 groot ei
kookvocht van de peulvruchten (niet als ze uit blik komen en alleen indien de massa echt te droog is - wat meestal niet het geval is).
Olie om in te bakken
                         
Hoe maak je falafel burgers?
  • Doe kikkererwten, uien, knoflook havermout, kruiden, zout, peper en ei in de keukenmachine en pureer ze met de pulseerknop; het is lekker als er nog een beetje stukjes in zitten. Voeg zo nodig een klein beetje vocht toe om een vochtig, maar beslist niet te nat mengsel te krijgen. Laat het mengsel enkele minuten rusten in de koelkast.
  • Vorm de burgers met natte handen en laat ze afgedekt op een schaal in de koelkast afkoelen, of nog beter vries ze in!
     
  • Schenk een dun laagje olie in een grote koekenpan en verhit de olie. Leg de burgers er in als de olie heet is. Bak ze 5 minuten, tot ze aan één kant mooi bruin zijn; draai ze voorzichtig om en bak de andere kant bruin. Dit kun je ook zo doen als de burgers uit de vriezer komen. Misschien moeten ze dan ietsje langer bakken, maar veel zal het niet schelen.
  • Serveer de burgers met wat tomatensaus (tomatenpuree met ui en wat sambal, poedersuiker en balsamico azijn) of een andere dip (zoals knoflooksaus: 1 deel mayonaise, 2 delen yoghurt en verse knoflook, zout en peper naar smaak - wel samen met alle huisgenoten eten...). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten