Nadat wij bramensap hadden gemaakt volgens de koude methode hebben wij dit sap verwerkt tot siroop.
Dit is niet moeilijk, maar vraagt wel wat tijd. Volgens ons receptenboekje ("Inmaken en bewaren" van Wil en Netty Engels - Geurts) geeft deze bereidingswijze, waarbij zowel sap als siroop op de koude wijze wordt gemaakt hede lekkerste limonade met de meeste vruchtensmaak.
De samengevoegde ingrediƫnten moeten echt koud zijn omdat anders de pectine neerslaat en de limonade geleiachtig wordt. Het citroenzuur versterkt de smaak en heeft een bederfwerende eigenschap, maar is bij een voldoende hoogsuikergehalte niet noodzakelijk.
Benodigdheden:
1 liter vruchtensap
1 1/2 kg suiker
Eventueel 25 gram citroenzuur (verkrijgbaar bij de drogist).
Werkwijze:
Wij hebben zelf geen citroenzuur gebruikt, maar merken dat we de smaak van de limonade beter vinden als we in het glas wat citroensap toevoegen (let op: citroensap is niet hetzelfde als citroenzuur, wij durfden dit dus ook niet aan de siroop toe te voegen - ervaringen hiermee zijn overigens welkom).
- Los eventueel het citroenzuur op in wat heet water. Laat dit volledig afkoelen.
- Zorg ervoor dat ook het sap koud is.
- Meng het koude sap, eventueel het afgekoelde citroenzuurmengsel en de suiker met elkaar.
- Blijf roeren tot de suiker helemaal is opgelost (een werkje voor iemand met veel geduld).
- Vul de siroop in schone flessen en sluit ze af.
Ik maak al heel veel jaren de bramensiroop met dit recept, maar dan wel met citroenzuur.
BeantwoordenVerwijderendat komt de smaak ten goede en heeft tevens een conserverende werking.
Ik krijg altijd veel lof voor mijn siropen.
Bedankt voor de tip van het citroenzuur. Hier beviel de bramensiroop het beste van alle recepten. Wij kregen inderdaad ook complimenten over de siroop.
BeantwoordenVerwijderenErg leuk!
welke soort suiker kan ik het beste gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenIk gebruikte gewone kristalsuiker
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderenWat is citroenzuur en waar kan je dat kopen?
BeantwoordenVerwijderenEn hoe lang is de siroop bewaren?
Het lijkt me erg leuk om zelf siroop te maken en kwam deze site tegen.
Bedankt voor het recept!
Citroenzuur kun je naar wat ik op internet lees (heb het zelf niet gebruikt) bij toko of apotheek kopen.
VerwijderenHier was de siroop na een half jaar op.
Let op: kleine potjes werken het prettigst.
Bedankt voor je reactie.
VerwijderenIk ga ook siroop maken.
Ik ben benieuwd of ze het lekker vinden maar dat zal best wel.
Is er ook iemand die pectinase (ook wel pecto-enzymen genoemd) gebruikt bij het maken van siroop ?
BeantwoordenVerwijderenDoor hobby wijnmakers worden deze enzymen gebruikt om resten pectine in de most af te breken. Mijns inziens elimineer je hiermee de mogelijkheid dat de siroop geleert en zou je dus ook de suiker warm kunnen oplossen. (Wat een stuk makkelijker is ;)
Pecto-enzymen zijn verkrijgbaar bij elke brouw-winkel, bijvoorbeeld Brouwland in Almere of Van der Kooy in Jubbega.
Heb je dat al geprobeerd met die pectinase? Ben wel geinteresseerd!
Verwijderen