vrijdag 24 augustus 2012

Vervolg gistende bramen

In mijn vorige berichtje repte ik van gistende bramen en vroeg ik om hulp. Hierop kwamen 4 zeer verschillende reacties. Alsnog mijn dank hiervoor! Jullie reacties gaven veel stof tot nadenken.

Na enig nadenken en een slokje van het sap geproefd te hebben hebben we er uiteindelijk voor gekozen om de bramen gewoon nog maar even te laten gisten. We ontluchten de potten af en toe (zodat ze niet ontploffen) en hebben nu de eerste pot, die na een hevige gisting in rustiger bubbels leek te komen, inmiddels gezeefd.

Het sap is erg lekker geworden, Er heeft zich kennelijk al alcohol gevormd en het geheel is een soort bramenrosé met lichte bubbels geworden.

Geen idee wat er mis is gegaan in het proces, maar deze variant is eigenlijk ook wel erg lekker. De andere potten mogen nog fijn even gisten. Het sap van pot 1 zit inmiddels in een flesje in de koelkast (omdat ik geen idee heb hoe lang ik dat goed kan houden - wat tevens een goed excuus is om het gewoon maar op te drinken.

De bramen uit de pot heb ik gekookt met nog wat extra suiker en die gaan over de cheesecake die ik morgen ga bakken.

Er zijn hier wel een hele rij vragen gerezen. Kan dit wel zoals ik het nu gedaan heb? Of is het linke soep? Hoe maakten onze voorouders op de boerderij eigenlijk wijn? Wie kent er onofficiële recepten (die niet te moeilijk zijn - hetgeen ik lees op websites van zelf-wijnmakers is mij op dit moment echt te ingewikkeld). 

En... hebben jullie zelf eigen recepten ontdekt, juist doordat dingen eigenlijk niet volgens plan verliepen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten