vrijdag 31 augustus 2012

Joodse appelcake (bijna vetvrij)

Joodse appelcake
Deze appelcake bak ik altijd in een taartvorm en dan ziet hij eruit als een taart. Een taart die het aanzien waard is, heerlijk smaakt én vrijwel zonder boter of ander vet gebakken wordt. 

Het recept komt uit "De Joodse keuken" van Claudia Roden, een echte aanrader.

 

Ingrediënten:
5 appels
sap van 1 1/2 citroen (ik gebruik zo'n flesje)
4 eieren, gesplitst
150 gram suiker (hiervan 1 eetlepel apart houden)
140 gram bloem
2 eetlepels gesmolten boter
1/2-1 theelepel kaneel voor voor de bovenkant. 

Hoe maak je Joodse appelcake?
  • Vet een springvorm in van 23 cm doorsnede
  • Splits de eieren.
  • Klop de eigelen met de suiker (van de suiker 1 eetlepel apart houden voor de bovenkant).
  • Voeg de rest van het citroensap toe en daarna de bloem. 
  • Klop dit geheel goed door elkaar. 
  • Klop de eiwitten stijf en zet ze even apart. 
  • Schil de appelen en ontdoe ze van hun klokhuis. 
  • Snijd de partjes in dunne plakjes. en leg ze apart. 
  • Schep nu het eiwit voorzichtig door het bloem-suiker-eigeelmengsel. 
  • Giet de helft van het beslag in de springvorm
  • Verspreid hierop 1/3 tot 1/2 van de appels en druk ze lichtjes in het beslag.
  • Giet de rest van het beslag hier overheen. 
  • Verdeel de rest van de appels over de bovenkant. Het oogt het mooist als je er een patroon van legt. 
  • Smeer het geheel nu in met de gesmolten boter en bestooi dit met kaneel en de eetlepel suiker. 
  • Bak de cake 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 graden. 








4 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me erg lekker. Ik zat net te denken dat ik het boek ook weer eens te voorschijn moet halen. Deze taart is een mooie aanleiding!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo, ik heb het boek ook, maar had deze taart nog niet gezien. Ze ziet er heel lekker uit!

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij is super lekker, ik heb hem inmiddels al meerdere malen gemaakt

    BeantwoordenVerwijderen