dinsdag 21 augustus 2012

Gistende bramen (help!)

Vanwege een overvloed aan geplukte bramen ben ik flink aan het experimenteren. 

Met één van mijn bramenrecepten gaat het op dit moment niet helemaal goed: de bramen die ik met suiker en kokend water in potten heb gedaan zijn gaan gisten. 

Het is een recept uit "Een tevreden leven" wat zeer simpel klonk... Maar ja... manlief hoorde vanmiddag de potten pruttelen in de kast en heeft toen uiteindelijk maar wat bolstaande deksels een beetje losgedraaid.

De smaak van het brouwsel is overigens fantastisch, maar hoe nu verder?
Ik heb al gezocht op internet, maar zodra het daar over gistend fruit gaat dan volgt een verhandeling over wijn maken en watersloten of een verhaal over dronken papegaaien - maar daar heb ik ook niks aan. 

Gewoon laten staan, met de kans dat die potten ploffen, versneld opdrinken of toch een soort van ontluchting regelen...?

Iemand ideeën?

4 opmerkingen:

  1. Hai, Uit vrolijk besparen van M. henselmans: Het gas moet uit de fles kunnen, zonder dat er verontreinigingen in de fles komen. Daartoe zit er een waterslot op de fles. (zoals op de beugelflesjes van G.rolsch (grote flessen limonade bij Aldi of voor een euro per stuk gele flessen bij action.) Als het gisten klaar is, hevel je het bovenste deel van de vloeistof met een slang naar een andere kleinere fles. de droesem met fruitresten blijft achter.
    Ik zou gewoon de potjes af en toe ontluchten en wachten tot het proces klaar is en dan de boel overhevelen. Leuk hoor! Veel succes met het experiment. Groetjes BrEkster

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, je bent op de ouderwetse manier wijn aan het maken. Mijn oma deed een vast aantal bramen in of bessen in de fles met een vast aantal scheppen suiker en dan aanvullen met water.
    De flessen stonden dan onder de bedstee en heel vaak hoorden ze plop-plop-plop. En dan 's ochtends weer de kurken erop doen.






    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou het helpen als je het nog een keertje kookt zodat de gistcellen dood gaan? Ik had een keertje bramebn die al gingen gisten voor ik er jam van kon maken (waren de fruitvliegjes wel blij mee), maar ik kon het niet zo maar weggooien. Ik heb toen gewoon gedaan of er niets was, extra lang gekookt en gewoon gebruikt. Smaakte prima en heb een groot deel in taarten gebruikt. Niet aan de hand. Succes, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gistende potten fruit .... ik zou het niet opeten. Er is dan toch sprake van een ongewenst bacterie- of schimmelvorming. Bij wijn maken zit je daar op te wachten, maar bij ingemaakt fruit niet. Ik neem aan dat je de potten goed gesterilseerd hebt en op een schone theedoek hebt laten drogen? deksels ook? Fruit goed doorgekookt? Dan zou er niets mis mogen gaan. Toch weet ik als oud-kaas/wijn/yoghurt/fruitinmaker dat één klein beestje genoeg is om alles te verzieken. Jammer hoor. Maar liever niet opeten, zeker niet door kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen