zaterdag 18 augustus 2012

Gesuikert bramensap koude methode

Bramen zeven
NU is het bramenseizoen! Als je op het platteland een beetje goed zoekt, dan wacht daar een overdaad aan bramen op je. Dat wil zeggen... als mensen zoals manlief en ik je niet voor zijn geweest... ;-)

Als je dan een overdaad aan bramen hebt, dan wil je daar iets mee. Jam is lekker, maar je kunt meer maken van bramen. 

Wij hebben er tot nu toe onder andere bramen op sap, bramensiroop en gedroogde bramenkoek van gemaakt - of dat laatste is op dit moment in wording.

Nu eerst het recept voor bramensap, de koude methode. 
Wij wonnen 1 liter sap van ruim 2 kg bramen.


Werkwijze:
  • Kijk de bramen goed na op wormpjes. persoonlijk griezel ik van wormpjes. Daarom gooi ik de bramen meestal even in een bak koud water met een flinke scheut zout. Even laten staan en dan goed nakijken. Eventuele wormpjes kruipen door het zout naar buiten en gaan dood. Nadeel is wel dat een deel van de smaak al verloren gaat in het water. Het helpt preventief als je bij het plukken ook al 'ns een goede blik werpt op wat je plukt.
  • Doe de bramen in een grote pan en bestrooi ze met suiker.
  • Laat het fruit nu minstens 24 uur zo staan. Roer ze tussendoor een keer om.
  • Door de suiker wordt het vruchtensap aan het fruit onttrokken.
  • Laat het sap door een natgemaakt doek of door een vergiet heen lopen.
  • Knijp eventueel de doek uit of druk met een lepel het vocht door een zeef. Dit geeft wel iets troebel sap.
  • Je kunt ook na 24 uur het fruit met de suiker voorzichtig verhitten tot kooktemperatuur en dan het sap laten uitlekken. De bramen zullen dan meer sap loslaten.
  • Bij bramensap is het volgens mijn recept vaak nodig om extra suiker toe te voegen aan het sap: 100 gram per kilo fruit. Geduldig door het koude sap heen geroerd, totdat het is opgenomen.
  • Je kunt (zoals wij hebben gedaan) ook het sap gebruiken om er siroop van te maken. In dat geval kun je de vorige stap overslaan. Wordt vervolgd in het volgende recept.
  • Bewaar de restanten. Hier kun je nog gedroogde bramenkoek van maken.

1 opmerking:

  1. Tip:

    Eerst de bramen invriezen.
    Als de vruchten diep gevroren worden gaan de cellen kapot waardoor de sapopbrengst veel hoger ligt.

    BeantwoordenVerwijderen