maandag 11 juni 2012

Sesam- en maanzaadspiralen

Vanavond laat kregen we opeens lekkere trek! In eerste instantie leken er geen hapjes in huis te zijn om hieraan tegemoet te komen, tot ik in "Gezond, lekker eten" van Vreni de Jong en Irmela Kelling het volgende recept vond. Van een restje bladerdeeg maak je volgens hen in een handomdraai een licht zoutje. 

"Restjes" bladerdeeg had ik niet.Wel een pakje kant en klaar bladerdeeg in de vriezer.

Zo gezegd zo gedaan. Overigens hebben we van het eiwit maar gelijk heerlijk een portie kokosmakronen gemaakt. Dan is er ook gelijk iets in huis voor een eventuele zoete trek, mochten we daar ook nog last van krijgen. 

Ingredienten:
Bladerdeeg (4 plakjes vullen een bakplaat)
1 Eigeel, losgeklopt (zie voor het eiwit het recept voor brosse kokosmakronen)
Sesamzaad en / of maanzaad (gescheiden van elkaar, of gemengd)
Beetje zout

Hoe maak je sesam- en maanzaadspiralen?
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier de plakjes bladerdeeg op. 
  • Bestrijk een plakje bladerdeeg met het losgeklopte eigeel en bestrooi deze direct dicht met een laagje sesam- en / of maanzaad. Draai het plakje om en herhaal deze werkwijze. Zo beleg je alle plakjes bladerdeeg aan beide zijden. Strooi er eventueel nog een klein beetje fijn zout overheen.
  • Rader dan met een pizzasnijder de plakjes in smalle reepjes van 1-1 1/2 cm (met een mes moet dit ook lukken). 
  • Draai de strookjes een paar keer om hun as en druk de uiteinden met een lichte vingerdruk op de bakplaat. Je moet hier en daar een beetje schuiven met de strookjes, zodat je wat afstand houd tussen de spiralen. Ze zetten nog iets uit.
  • Schuif de bakplaat de oven in en bak de spiralen 10-15 minuten bij 200 graden. 
  • Volgens het kookboek zijn de spiralen luchtdicht verpakt nog 1-2 weken houdbaar (dan eventueel voor het serveren nog even opbakken).

    Maar goed... dan moet je wel spiralen overhouden om te bewaren.
    Hier is dat niet gelukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten