donderdag 10 mei 2012

Indiase linzen-tomatensoep

Ik waarschuw gelijk maar even: deze soep smaakt naar meer. 

Het recept komt uit het kookboek "Classic Vegetarian recipes" en het is een variant op Indiase dahl. Een variant die hier erg goed in de smaak viel: een herhaalrecept dus. 

De hoeveelheden zijn voor 4 personen. Samen met het brood is het een stevig, vullend soepje.

Ingredienten:
25 gram boter
2 knoflookteentjes
1 ui, fijngesneden (zelf een stuk prei gebruikt, bij gebrek aan uien)
1/2 theelepel geelwortelpoeder (koenjit)
1 theelepel garam masala
1/4 theelepel chilipoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 kg tomaten, vers of uit blik. Zelf heb ik verse tomaten gebruikt. Tip: gooi de tomaten heel in de keukenmachine en maal de boel fijn. Je kunt ze natuurlijk ook met de hand fijnsnijden. 
175 gram rode linzen, gewassen en uitgelekt
2 eetlepels citroensap
700 ml groentenbouillon
125 gram santen
Eventueel wat fijngehakte verse korander (zelf niet gebruikt).
Brood om bij de soep te serveren.

Hoe maak je Indiase linzen-tomatensoep?
  • Smelt de boter in een grote soeppan en bak hierin de ui en knoflook in een paar minuten zacht. Roer af en toe om. 
  • Voeg de kruiden toe (behalve de fijngehakte koriander) en bak dit al roerend een half minuutje mee. 
  • Voeg tomaten, linzen, citroensap, bouillon en santen toe en breng de soep aan de kook. 
  • Zet het vuur zacht en laat de soep 25-30 minuten zachtjes pruttelen totdat de linzen zacht zijn. 
  • Serveer met brood en eventueel wat verse koriander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten