maandag 5 maart 2012

Recept: geroerbakte wortels met gember en mosterdzaad

In ons streven om ook in de winter plaatselijke seizoensgroenten te eten, maken we in de winter regelmatig recepten met wortel. Wortels zijn lekker, je kunt er ontzettend veel verschillende gerechten mee maken én (geen onbelangrijk iets) wortels zijn geen kolen.

Onderstaand recept is een nieuw getest recept uit "Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten". Let op! Dit recept is behoorlijk pittig. Ik las later dat de schrijfster dit recept gebruikt als vulling voor broodjes. Wij aten het met rijst, linzen en een schep (gekochte) uienchutney. 

Een goed recept, hoewel ik persoonlijk meer houd van de zoete smaak van goed gaar gekookte wortels (in dit recept zijn ze net niet rauw meer). Manlief vond deze variant wel erg lekker en hij houd gewoonlijk niet van wortels...

Wat mij betreft een herhaalrecept om nog eens als onderdeel van een lunch of als broodjesvulling te maken. (met linzen of kikkerwten en wat geroosterde paprika en / of een frisse salade). 

Volgens het kookboek is dit recept voor 4 personen. Wij aten er met zijn tweeën van.

Ingrediënten:
3 eetlepels olie
1 theelepel geel of bruin mosterdzaad
450 gram wortels (geschild gewogen), geschild en grof geraspt
Een stuk gember van 5 cm, geschild en fijn geraspt (grof geraspt volgens het recept, maar dat vind ik persoonlijk niet lekker). 
Zout naar smaak
1/2 theelepel cayennepeper
Ruim 1 theelepel citroensap

Hoe maak je geroerbakte wortels met gember en mosterdzaad?
  • Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en zet het vuur dan middelhoog. 
  • Doe het mosterdzaad in de pan met het deksel erop.
  • Wacht tot het mosterdzaad begint te springen en voeg dan alle overige ingrediënten toe. 
  • Bak al roerend 2-3 minuten of totdat alles heet is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten