vrijdag 15 mei 2015

Heerlijke vegetarische lasagne

Vanavond maakte ik deze lasagne. Vegetarisch en schandalig lekker.
Neem er wel even de tijd voor, want lasagne kost altijd 30-45 minuten meer tijd dan het bereiden van een pasta. Dit betekent dat je minstens een uurtje bezig bent (waarvan 30 minuten wachtend op het belletje van de oven)

Deze lasagne is voor 3-4 personen.
Gebruik een ovenschaal van ongeveer 20 x 18 cm. 
Ingrediënten
1 flinke prei
1 flinke waspeen of middelgrote winterpeen
1 aubergine
1 courgette
1 kuipje crème fraîche (200 gram)
1 pak lasagnebladen
150 gram geraspte kaas (ongeveer)

Voor de béchamelsaus:
20 gram roomboter
25 gram bloem
1/2 -3/4 fles tomatenpassata
Zoveel melk als nodig is om een romige bechamelsaus te krijgen 

Hoe maak je vegetarische lasagne met tomatensaus

  • Snij alle groenten in stukjes
  • Verwarm olijfolie in een grote pan.
  • Bak hierin de prei met de wortel en de aubergine. 
  • Bak de groenten al omscheppend tot ze goed heet zijn. 
  • Voeg dan een scheutje - scheut water toe en doe het deksel erop.
  • Voeg na 5-7 minuutjes de courgette toe en stoof het geheel met het deksel op de pan gaar.
  • Zet de staafmixer erop en maal het geheel semifijn - fijn (hoe fijner de groentensaus, hoe makkelijker je dunne laagjes kunt maken met de lasagne. En dunne laagjes zijn lekkerder)

Maak ondertussen de bechamelsaus:

  • Smelt de boter in de pan en voeg dan al roerende met een garde de bloem toe.
  • Voeg (nog steeds roerend) de halve fles tomatenpassata toe.
  • Roer dan gelijk beetje bij beetje de melk erdoor tot je een romige saus hebt.
  • Verwarm de bechamelsaus tot hij net bubbelt, roer hem door en haal van het vuur. Voeg zonodig nog wat melk door als hij te dun is (je wilt een mengsel wat net iets dunner is dan latex ;-))

Voeg alles samen:

  • Vet de ovenschaal in.
  • Doe een flinke schep groenten in de ovenschaal (formaat soeplepel) en verdeel deze over de bodem.
  • Dan nog een schep bechamelsaus, deze ook verdelen.
  • Leg de bladen naast elkaar op de saus. Breek zonodig stukjes af om het passend te maken.
  • Weer een schep groenten en bechamelsaus - bladen enz.
  • Sluit af met de groenten en bechamelsaus en bestrooi het geheel met geraspte kaas.
  • Zet de lasagne 30 minuten midden in de oven op 200 graden.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Waar komt de creme fraiche terug? Of lees ik eroverheen? Gabinnenkort dit recept eens uitproberen. Ben benieuwd. Ingrid (SE)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps! vergeten erbij te zetten. Dank je voor je opmerking!

      De creme fraiche gaat bij het groentenprutje, na het pureren.
      Ik zet het er straks nog even bij.

      Verwijderen