Zelfgemaakte vegetarische burgers zijn een fantastische manier om op een eenvoudige manier vaker vegetarisch te eten. Het is wel even een klus, maar dan heb je ook wat. Zeker als je er gelijk een stuk of honderd maakt.
Deze burgers kun je namelijk invriezen. Leg ze los van elkaar op een plat
bord / deksel van een plastic bak en laat ze zo bevriezen. Als ze
bevroren zijn (en dus niet meer kleverig) dan doe je de burgers bij
elkaar in een bak en kun je ze bewaren in de vriezer. Als je vervolgens
burgers wilt eten, dan haal je ze bevroren uit de vriezer om ze
vervolgens gelijk te bakken.
Enfin... honderd burgers dus. Van die honderd burgers bestond ongeveer een derde uit chiliburgers. Ik maakte deze volgens onderstaand recept. Ze zijn vrij pittig. Hou je niet zo van pittig, doe er dan minder chilipoeder in en kruid het mengsel op een andere manier.
Ingredienten:
500 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
2 uien in vieren
500 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
2 uien in vieren
2 knoflookteentjes, fijngesneden
80 gram havermout (geen instant)
80 gram havermout (geen instant)
2 eetlepels chilipoeder of specerijenmengsel naar keuze
1 theelepel paprikapoeder
eventueel wat worshestershiresaus
zout en versgemalen peper
2 kleine eieren
eventueel wat kookvocht van de peulvruchten (als ze uit blik komen, gebruik dan water, witte wijn of tomatenpuree).
Olie om in te bakken
zout en versgemalen peper
2 kleine eieren
eventueel wat kookvocht van de peulvruchten (als ze uit blik komen, gebruik dan water, witte wijn of tomatenpuree).
Olie om in te bakken
Hoe maak je chiliburgers?
- Doe kikkererwten, uien, knoflook havermout, kruiden, zout, peper en eieren in de keukenmachine en pureer ze met de pulseerknop; het is lekker als er nog een beetje stukjes in zitten. Voeg zo nodig een klein beetje vocht (kookvocht kikkererwten, tomatenpuree, witte wijn, water of whatever) toe om een vochtig, maar beslist niet te nat mengsel te krijgen. Laat het mengsel enkele minuten rusten in de koelkast.
- Vorm de burgers met natte handen en laat ze afgedekt op een schaal in de koelkast afkoelen. Vries ze vervolgens los van elkaar in of bak ze.
- Bakken: schenk een dun laagje olie in een grote koekenpan en verhit de olie. Leg de burgers er in als de olie heet is. Bak ze 5 minuten, tot ze aan één kant mooi bruin zijn; draai ze voorzichtig om en bak de andere kant bruin.
- Serveer de burgers met wat tomatensaus (tomatenpassata met ui, wat sambal, poedersuiker en balsamico azijn en eventueel wat mayonaise) of een andere dip.
Ik vind die zelfgemaakte vegetarische burgers een prima idee. Beter dan dat gekochte materiaal van van Tivall, veel te zout allemaal.
BeantwoordenVerwijderenDe meeste vegetarische burgers uit de winkel vinden wij inderdaad maar zo-zo. Die van de biologische winkel (mais paprika burgers op basis van tahu van Taifun) vind ik wel lekker.
VerwijderenMaar kosten dan gelijk wel 2 zoveel per 2.
Dank voor het recept. Ik heb de burgers gisteren gemaakt (met een kleine persoonlijke twist en in iets minder grote hoeveelheid) en het smaakt naar meer! Dit wordt een blijvertje!
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen!
VerwijderenIk zal binnenkort de andere twee varianten ook op m'n blog zetten ter inspiratie.
De vegetarische burgers van de Vegetarische Slager zijn super lekker. Lekkerder dan die je bij de appie of hoogvliet of aldi ect ect koopt. Er zit meer smaak aan. Wil niet zeggen dat zelfgemaakte burgers ook niet lekker zijn.
BeantwoordenVerwijderen