zaterdag 5 mei 2012

Zuurdesembrood

Wij hebben zuurdesem gekregen van een broodbakkende vriendin. Voor mij een nieuw iets. Het brood bij vriendin vind ik altijd erg lekker, maar van proeven naar zelf bakken was toch even een stap.

Wij bakken wel al jaren dagelijks brood in de broodbakmachine, maar dat werkt toch anders.

Inmiddels zijn we een aantal bakgangen verder, waarbij ik al 2 keer om nieuw desem moest vragen omdat ik vergeten was om een portie apart te houden. Maar het bevalt! Manlief vind het ook lekker en het brood valt heel prettig in de maag.

Ik heb dus geen recept om zelf het desem te maken, maar wel om zelf vanuit een portie gekregen zuurdesem te gaan bakken. Mocht je in het Zeeuwse wonen, dan kun je hier eventueel wel een portie zuurdesem ophalen (hoewel niet allemaal tegelijk...).

Ingrediënten: 
1 portie zuurdesem van 300 gram
800 gram meel (half wit, half volkoren)
Water
Zout
Eventueel wat zaden / pitten oid naar smaak

Hoe maak je zuurdesembrood:
  • Doe het meel in een kom.
  • Leg hierop het zuurdesem en hussel dat met een lepel een beetje door het meel heen. 
  • Voeg vervolgens scheut voor scheut water toe. Roer dit door het meel met een lepel. 
  • Blijf toevoegen en roeren tot de substantie de gewenste smeuigheid heeft. Ik maak het deeg vrij dik: bij mij is het echt deeg en kan ik het met een lepel nog net omkeren. Anderen maken het deeg wat dunner zodat het een soort van dikke brinta wordt (de afgekoelde, ingedikte versie ;-)), die met een lepel toch nog goed door te roeren is. Gewoon proberen: je kunt er niet echt de mis mee ingaan.
  • Laat het deeg dan een nacht rijzen in de kom. 
  • Vervolgens neem je 300 gram van het deeg af. Dit doe je in een bakje wat de koelkast in gaat. Dit is je zuurdesem voor de volgende bakgang.
  • Voeg aan de rest van het deeg zout toe en eventueel pitjes / zaden.
  • Schep het gerezen deeg om.
  • Doe dan het deeg in een ingevette bakvorm. Je kunt ook een deel ervan in hoopjes in een (ingevet) muffinbakblik scheppen om zo bolletjes te bakken. 
  • Laat brood en eventueel bolletjes onder een natte theedoek nog 1,5 uur rijzen. 
  • Verwarm de oven voor op 250 graden en bak de bolletjes 25-30 minuten en het brood 45-50 minuten. 
  • Hier werkt het 't beste om de eerste 20 minuten alleen op onderwarmte te bakken en daarna op tweezijdige warmte. Maar dat kan per oven verschillend zijn.
Mocht je het desem langer dan 3 dagen willen bewaren voordat je weer gaat bakken: voeg dan om de dag een eetlepel meel en wat water toe en roer het mengsel om. 
Wij bakken alleen in het weekeinde zuurdesembrood en houden op deze manier het desem goed.

4 opmerkingen:

  1. Ha, kijk, nóg een Zeeuwse! Ik ben zelf wel import maar na 35 jr voel ik mien biena un bitje Zeeuws. Ik heb een link naar je blog toegevoegd. Leuk dat zuurdesembrood, ook erg lekker, maar het is hier nog niet goed gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ik ben ook import hoor :-)

      Met zuurdesem is een goed desem en lang genoeg rijzen belangrijk. De eerste keer dat we zuurdesembrood bakten had ik de rijstijden wat al te strikt aangehouden. Resultaat: een wel erg compact broodje... Sinds ik er wat losser in ben en gewoon kijk wanneer ik denk dat het goed is, gaat het beter.

      Met opgaande zon schijnt het beter te gaan met rijzen... is dat een ideetje om eens te proberen (dus 's nachts laten rijzen).

      Verwijderen
  2. Hi Nans,

    Erwin gaf mij een helft van jullie zuurdesem, had je wellicht al door? Ik heb vanmiddag volkoren meel gekocht, helaas hier niet van de molen. Maar affin. Er een eetlepel bij gedaan en water, en dat doe ik vrijdag nog een x. Zondag wil ik t bakken, dus zaterdagavond gaat t goedje bereid worden. Ben benieuwd!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat had ik door ;-)

    Veel plezier met bakken.
    Gaat vast lukken!

    BeantwoordenVerwijderen