dinsdag 21 februari 2012

Recept voor kroketten

We hebben al eens eerder een poging gedaan om kroketten te maken, maar dat is toen jammerlijk mislukt. 

Deze keer ging het, aan de hand van een internetrecept wat ik ooit eens ergens heb opgedaan, een stuk beter: onze kroketten zagen eruit als echte snackbar kroketten. Goed van vorm en mooi gepaneerd. 

Het enige probleem waar we vervolgens tegen aan liepen (behalve de ontdekking dat we alleen olijfolie hadden...) was dat die dingen ontploften tijdens of direct na het bakken. 

Onze oplossing: de kroketten 2 minuutjes bakken, uit de olie halen. Ongeveer 5 minuutjes af laten koelen in een vergiet en dan nog (ongeveer) 2 minuutjes bakken tot ze mooi bruin zijn. 

Ingrediënten 
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • melk (ongeveer 50 gram)
  • voor paneren:
  • 1 eiwit met een eetlepel water (dit is voor ongeveer 6 kroketten)
  • Paneermeel of beschuitkruim
  • een bord met bloem

Hoe maak je zelf kroketten? 
  • Maak een hele dikke variant van een béchamelsaus. Je doet dit door de boter in de pan te laten smelten. Daarna doe je de bloem erbij in de pan. Je roert boter en bloem door elkaar tot een dikke klont. Daarna voeg je in scheutjes de melk toe. Het moet een dikke, smeuïge massa worden. 
  • Breng deze basis op smaak. Wij voegden zout, peper en een beetje kerrie en paprikapoeder toe. Maak hem goed sterk van smaak, want je voegt ook nog andere ingrediënten toe. 
  • Wij hebben er vervolgens een gepureerde rest soepvlees aan toegevoegd. De uiteindelijke massa leek verrassend veel op de inhoud van een gekochte kroket. Volgens het recept kun je in plaats van vlees ook geraspte kaas en stukjes groenten doorheen doen.  
  • Als je alles goed vermengd hebt, dan laat je de vulling rusten. Je laat hem eerst afkoelen buiten de koelkast. Daarna nog een half uurtje goed koelen in de koelkast. Hier wordt de vulling stevig van (en dat is nodig om hem te kunnen verwerken). 
  • Nu ga je kroketten vormen en paneren. zet 3 diepe borden en 1 plat bord klaar. 
  • Op het eerste diepe bord doe je de bloem 
  • Op het tweede diepe bord komt eiwit vermengd met water (volgens recept 1 eetlepel koud water, wij hebben wat meer water gebruikt, maar dat zou wel eens de oorzaak van het ontploffen kunnen zijn) 
  • Op het derde bord komt paneermeel of beschuitkruim. 
  • Het vierde bord is voor de kroketten. 
  • Maak je handen nat en vorm kleine gelijkmatige worsten van de vulling. Je kunt ook balletjes maken voor bitterballen. Houd er rekening mee dat de kroketten nog dikker worden van het paneren. 
  • Het paneren: rol de kroket eerst door de bloem (om het eiwit beter aan de kroket te laten binden). 
  • rol dan de kroket door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Doe dit met alle kroketten en zet ze weer 15 minuten in de koelkast. 
  • Doe de bloem weg. Deze heb je niet meer nodig. 
  • Haal de kroketten na die 15 minuten eerst weer door het eiwit en dan weer door het paneermeel. 
  • Laat ze weer 15 minuten afkoelen in de koelkast. 
  • Nu zijn ze klaar om te frituren. 
 Lekker met zelfgemaakte mosterd
(en ja er komt een update voor de mosterd. De volgende pot (die wel heeft kunnen rijpen) gaat binnenkort open).

5 opmerkingen:

  1. Hihi, hier ook al een snackdag met zelfgemaakte friet en kibbeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit zijn helemaal geen lekkere kroketten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh... heb je ze gelijk gisteravond al getest dan?
      Knap!

      Mocht je een nog beter recept hebben, dan hoor ik het graag.

      Verwijderen
  3. Vraagje, hoe lang moet je ze ongeveer frituren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei... goede vraag!

      Wij hebben er geen klokje bijgehouden, maar gewacht tot de kroketten precies de kleur hadden van gekochte kroketten.

      Dat duurt niet lang trouwens. Ik denk 5 minuutjes?
      Pin me niet vast op een minuut meer of minder...

      Verwijderen