zondag 27 februari 2011

Recept: lactose en glutenvrije koekjes van amandelen en chocolade


Chocolade amandel koekje / cakeje

Door recepten op andere blogs had ik een ontzettende zin gekregen om iets te bakken met chocolade. Uiteindelijk naar een favoriete gouwe ouwe gegrepen, die ik al een poos niet gemaakt heb. Het recept van deze koekjes komt uit “De Joodse keuken” van Claudia Roden. Het recept is belachelijk eenvoudig te maken (als je een keukenmachine hebt tenminste) en zorgt voor een kruising tussen een koekje en een cakeje met een sterke chocoladesmaak. De buitenkant is stevig terwijl de binnenkant een beetje zacht blijft. 

 

Voor kinderen zal de smaak waarschijnlijk te sterk zijn. Dit zijn echte volwassenen-koekjes. Lekker bij een kop koffie of thee. Misschien kunnen ze wel meer kindvriendelijk gemaakt worden door melkchocolade te nemen in plaats van pure chocolade. Ik heb het originele recept wat aangepast door er honing door te doen in plaats van suiker en de rum weg te laten. In plaats van rum zou je ook 2 eetlepels hele sterke koffie kunnen nemen. 

 

Hoeveelheid beslag voor kleine variant

In deze koekjes zit geen boter en geen bloem en ze kunnen dus gegeten worden in een gluten- en lactosevrij dieet. Overigens staan in dit kookboek veel lactosevrije recepten omdat volgens het Joodse geloof zuivelproducten niet samen met vlees gegeten mogen worden. Eieren tellen hierbij kennelijk als vlees, want in koekjes en gebak wordt standaard geen boter gebruikt.


Afhankelijk van de gewenste grootte kom je op 12 tot 24 koekjes uit. Google op "almond cake" voor youtube-filmpjes met recepten zonder bloem en boter (amandelen worden veel gebruikt in Joodse bak-recepten in plaats van bloem).

Ingrediënten:
200 gram amandelen
200 gram pure chocolade
3 eieren
90 gram honing
Eventueel 2 eetlepels rum of koffie

Nodig:
Keukenmachine
Papieren vormpjes

Hoe maak je koekjes van amandelen en chocolade
  • Verwarm de oven voor op 180 graden 
  • Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze net even kapot 
  • Rooster de stukken amandel in een koekenpan ( zonder toegevoegd vet dus ) 
  • Gooi alle ingrediënten in de keukenmachine en draai er een smeuïge pasta van 
  • Schep de pasta met een eetlepel in de vormpjes. Je kunt koekjes maken door krap een eetlepel per vormpje te nemen of richting cakeje gaan door de pasta over 12 vormpjes te verdelen. 
  • Bak de koekjes / cakejes 25 minuten in de voorverwarmde oven, houdt ze wel een beetje in de gaten tegen het einde van de baktijd om te voorkomen dat ze te donker worden aan de bovenzijde. Haal ze zo nodig wat eerder uit de oven.

8 opmerkingen:

  1. Wat een geweldig recept! Een vraagje: hoeveel suiker moet je volgens het originele recept gebruiken? Ik ben namelijk niet zo van de honing.
    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Brenda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt hetzelfde gewicht aan suiker nemen, dus 90 gram suiker. En ja het is een heerlijk recept. Zeker voor echte chocoladefans!

    Veel plezier met bakken en eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze ga ik zeker proberen, zoonlief heeft lactoseintolerantie. Het ziet er in ieder geval heel smakelijk uit. Oh ja, volger werd ik intussen ook al hoor!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om te horen!
    Overigens wil je dan misschien wat minder cacao in de koekjes doen. Ze zijn in dit recept erg sterk van smaak (te puur denk ik voor kinderen).

    Ook lekker en lactosevrij is de sinaasappel-chocoladetaart (staat in taarten en toetjes) en de kokosmakronen. Beiden getest op kinderen en goed bevonden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In pure chocolade zit ook lactose...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het ligt eraan waar je het koopt, goed kijken of er geen sporen van lactose in zit

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb dat kookboek :-) Ik kan het alleen niet vinden in mijn kookboek. Misschien een andere druk. Welke bladzijde staat het?
    Eieren worden gezien als neutraal in de joodse keuken. Als er boter in had gezeten had het niet als nagerecht bij een vleesmaaltijd gegeten mogen worden vanwege de spijswetten. Dit is echt een recept dat past bij periode voorafgaand aan pesach. Dan mag er geen gerezen meel gegeten worden. Ik maak vaak de appelcake uit dit boek. Ook de hazelnootcake is een favoriet. En uit de sefardim keuken maakte ik vroeger graag koekjes, maar sommige van die koekjes zijn glutenvrij moeilijk na te maken. Verder hebben we in mijn gezin vier die geen melk verdragen en twee die daarbij geen gluten en suiker verdragen. Heb je de aardappelkugel al eens gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De aardappelkugel heb ik nog niet geprobeerd, maar je maakt me nu wel erg nieuwsgierig.... :-) De appelcake is hier ook favoriet (samen met de cheesecake - daar vraagt zelfs de familie om). Al bak ik tegenwoordig maar heel weinig met gewoon meel.

      De cakejes heten Mustacchioni en ze staan op blz 623.

      Bedankt voor de toelichting over de spijswetten.

      Verwijderen