zondag 13 maart 2011

Recept: zandkoekjes

Dit recept van zandkoekjes komt uit een heel oud boekje “Wij bakken zelf!” van ene mevrouw Lotgering-Hillebrand. Het boekje beoogt huisvrouwen hulp en voldoening te verschaffen in het bakken en bevat een zeer compleet geheel aan traditionele recepten.

Het leuke van zandkoekjes is, dat het eigenlijk niet mis kan gaan en dat je ze heel gemakkelijk met kinderen kunt maken. Variaties op het basisrecept zijn goed mogelijk en het deeg is in te vriezen. Je kunt de uitgestoken koekjes invriezen, of een rol maken van het deeg en deze omwikkelen met plastic folie. Wil je het deeg gebruiken, dan laat je de rol half ontdooien (1-2 uur), om deze dan vervolgens in plakjes te snijden. Deze laatste methode levert overigens minder mooie koekjes op omdat de rol bij het snijden nooit mooi rond blijft en je de koekjes niet heel dun kunt snijden. Overigens heb ik bij dit recept als test een aantal koekjes gedecoreerd met wat amandelspijs. Dit leverde geen duidelijk smaakverschil op met de andere koekjes.

Tip bij het uitrollen: gebruik 2 plastic staafjes of latjes die ongeveer even dik zijn als een euro. Leg deze staafjes aan weerszijde van het deeg en gebruik deze als geleiding voor de deegroller. Het deeg zal dan overal even dik worden. Op deze manier maak je zonder enige moeite mooie, dunne koekjes. 

recept zandkoekjes

Ingrediënten:
300 gram bloem
200 gram koude roomboter
150 gram basterdsuiker
¼ theelepel bakpoeder (kan eventueel weggelaten worden, de enige functie is dat het de koekjes wat brosser maakt)


Hoe maak je zandkoekjes:
 • Snijdt de boter snel in kleine blokjes 
 • Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed ze tot een soepele bal. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om de ingrediënten in de keukenmachine met de grove mixer door elkaar te mengen en dan het geheel tot een bal te kneden. Dit is namelijk minder werk. Het deeg moet stevig maar soepel zijn. Voeg nog wat bloem toe als het te soepel is of wat melk als het te droog is.
 • Laat het deeg ongeveer een half uur rusten in de koelkast. 
 • Verwarm de oven voor op 150 graden. 
 • Leg een vel bakpapier op de bakplaat. 
 • Rol het deeg daarna op een met bloem bestoven aanrecht uit met een met bloem bestoven deegroller.  Gebruik je de staafjes om het deeg op een gelijke dikte te krijgen, pak dan zoveel als handzaam is om tussen de staafjes uit te rollen. 
 • Steek met behulp van een koekjessteker of glas vormpjes uit het deeg. Laat het deeg niet gemakkelijk los uit de steker, doop deze dan af en toe in wat bloem. 
 • Gebruik een taartschep om de deegplakjes op het bakpapier te leggen. 
 • Plaats het bakblik boven in de op 150 graden voorverwarmde oven. 
 • Volgens het recept zijn de koekjes in ongeveer 15 minuten mooi lichtbruin en gaar. HIer hebben ze 25 minuten in de oven gezeten. 
 • Neem de koekjes met behulp van een taartschep van de bakplaat en laat ze afkoelen op een bord of plaat.
Variaties:
Citroen- of vanillekoekjes: voeg de geraspte schil van 1 citroen of het merg van 1 vanillestokje toe aan het basisrecept.
Kruidkoekjes: gebruik donkerbruine basterdsuiker in plaats van gewone basterdsuiker en voeg 1 eetlepel speculaaskruiden toe aan het basisrecept.
Gemberkoekjes: voeg een half theelepeltje gemberpoeder en 50 gram fijngesneden stemgember met zo weinig mogelijk aanhangende siroop toe aan het basisrecept en bestrijk de koekjes met wat geklopt ei met wat water vermengd.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Een reactie plaatsen